Svečiuose rašytoja Ilona Ežerinytė

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2020-01-16
  • Kategorija: Biblioteka

Sausio 10 dieną rašytoja Ilona Ežerinytė svečiavosi Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinėje gimnazijoje. Ilona Ežerinytė – rašytoja, trijų prestižinių Lietuvos vaikų literatūros premijų laureatė, literatūros konkursų laimėtoja ir nominantė, tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos IBBY narė, kūrybinio rašymo mokytoja, knygų „Šunojaus diena“, „Sutikti eidą“, „Verksnių klubas“ ir „Skiriama Rivai“ autorė.

Rašytoja pasakojo pasirinkusi lietuvių kalbos mokytojos profesiją. Kalbėjo, kaip sudėtinga dirbti mokytoja. Minėjo, jog savo pirmąją knygą ,,Šunojaus diena” parašė per pusės metų kūrybines atostogas. Ši knyga pelnė pirmąją vietą 2016 metų nacionaliniame vaikų literatūros konkurse. Tais pačiais metais moteris sukūrė antrąją knygą – romaną ,,Sutikti eidą”. Šioji taip pat atnešė sėkmę: 2017 m.  rašytojai suteikta Prano Mašioto premija už geriausią metų vaikų ir paauglių knygą bei šis romanas buvo įrašytas į IBBY garbės sąrašą. Vėliau I. Ežerinytė parašė apysaką ,,Verksnių klubas“, kuri 2018 metais buvo išrinkta Metų knyga paaugliams. Renginyje I. Ežerinytė pristatė jau tradicine tapusią akciją „Metų knygos rinkimai“. Penkioliktą kartą vykstantys knygų rinkimai skatina domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra. 2019 metų knygų penketukai ekspertų buvo renkami keturiose kategorijose: vaikų knygų, paauglių knygų, knygų suaugusiems ir poezijos. Atrinktos knygos, kurios buvo išleistos per mokslo metus, tai yra nuo 2018 rugsėjo 1 dienos iki 2019 rugpjūčio 31 dienos. Šiemet kategorijoje knygos paaugliams keturios knygos: Kotrynos Zylės „Sukeistas“, Vytauto V. Landsbergio „Žalčių karalienė“, Audronės Meškauskienės, Aurinos Venislovaitės „Istorijos skanėstai“ ir Ilonos Ežerinytės „Skiriama Rivai“. „Skiriama Rivai“ – ketvirtoji rašytojos knyga. Apysaka įvykių centre – tėvas ir sūnus, ieškantys paslaptingo kūrinio, o randantys kur kas daugiau. Pasakojimą praturtina muzikinės iliustracijos, pasiekiamos išmaniaisiais įrenginiais. Pagrindinės knygos temos – muzika ir žydai. I. Ežerinytė atskleidė, jog šią knygą ją įkvėpė parašyti namas, kuriame prabėgo jos vaikystė. Tikrasis šio namo savininkas – žydų tautybės žmogus, kuriam nepavyko išvengti holokausto. Sovietai namą buvo nacionalizavę, valdžia vieną šio namo butų paskyrė I. Ežerinytės šeimai, ir rašytoja išleistą knygą įvardija tarsi skolą už namą. Paklausta, kodėl knygoje niekas nemiršta, rašytoja sakė: „Mano knygoje niekas nemiršta, bent tiek galiu dėl jų, žydų, padaryti.“

Prozininkė kūrybai įkvėpimo taip pat semiasi iš kitų žmonių istorijų. Dirbdama mokytoja, ji nemažą laiko praleisdavo diskutuodama su mokiniais. Parašyti apysaką ,,Verksnių klubas” I. Ežerinytę įkvėpė mokinės pasakojimas apie slegiančią vienatvę, taip pat pokalbis su vyru, kurį paliko žmona. Anot rašytojos, paskatinti rašyti gali net ir paprasčiausios situacijos. Rašytoja užsiminė, jog kadaise kavinėje stebėjo moterį, ilgai kažko laukiančią su dviem puodeliais kavos, kuri, deja, spėjo ir ataušti. I. Ežerinytę šios moters situacija taip sudomino, jog nusprendė apie tai parašyti. Kūrėja teigė, kad aplinkos analizavimas yra svarbus rašytojo bruožas, kadangi idėjos neretai kyla iš smulkmenų kiekvieno žmogaus kasdienybėje, svarbiausia jas pastebėti.

Po susitikimo gimnazijos bibliotekoje rašytoja mokiniams vedė dvi pamokas – kūrybinio rašymo dirbtuves. I. Ežerinytė dar kartą akcentavo, jog, norint pradėti rašyti, reikia atidžiai stebėti aplinką, turėti lakią vaizduotę, originaliai mąstyti, būti atkakliam, bendradarbiauti – skaityti kitų rašytojų knygas. Taip pat pasidalijo patarimais, kaip parašyti bestselerį. Pirma, labiausiai tinkantis veikėjas yra vyras, jis turėtų būti gerietis, tačiau jei taip nėra, pabaigoje vis tiek privalo virsti geriečiu. Antra, jeigu veikėjas turi gyvūną, knyga bus labiau skaitoma. Trečia, geras rašytojas priverčia skaitytoją verkti, juoktis ir laukti. Įsiminė tokios rašytoja Ilonos Ežerinytės mintys: ,,Būna, kad pragyveni gyvenimą, bet nežinai, ar tikrai savo. Kiekvieno veikėjo ir kiekvieno gyvenimo kelias yra į laimę. Kas buvo niekas, taps viskuo.”

  1. Ežerinytė mielai atsakinėjo į mokinių užduodamus klausimus, susijusius su kūryba. Atviravo, kad neplanuoja rašyti knygų tęsinių, nes jie retai būna geresni nei pirmoji dalis. Rašytoja pasakojo apie savo kasdienybę, mėgstamiausius filmus… I. Ežerinytės nuomone, rašyti negali visi. Įsiminė rašytojos mintis: „Jeigu nori būti rašytojas, visų pirma turi būti skaitytojas ir stebėtojas.“ Gimnazistai žavėjosi drąsia ir atvira I. Ežerinytės asmenybe, džiaugėsi, jog turėjo galimybę iš arčiau susipažinti su kūrybos procesu ir netgi gavo dovanų – stebuklingų raudonų siūlų apyrankes, kurias pati rašytoja užrišo ant kūrybinių dirbtuvių dalyvių rankų.

Aiva Bružaitė, Id klasė

Gabrielė Žiobakaitė, IVb klasė Guoda Šileikaitė, IVc klasė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos