Kelionė į Strasbūrą

  • Paskelbė : Marius Smilingis
  • Paskelbta: 2023-11-15
  • Kategorija: Pranešimai

Jau aštuntus metus vykstančiame projekte „MEPA“ (Mokykla Europos Parlamento ambasadorė) Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinė gimnazija trečią kartą laimėjo teisę atstovauti Lietuvai Europos Parlamente. Projekto tikslas – ugdyti jaunuosius europiečius, pristatyti Europos Sąjungos įtaką įvairiose gyvenimo srityse, skatinti jaunus žmones būti aktyviais savo šalies ir Europos Sąjungos piliečiais. Geriausiai programoje pasirodžiusių gimnazijų mokiniai ir mokytojai kviečiami į „Euroscola“ renginius Strasbūre ar mokomuosius seminarus Briuselyje.

Šiais metais, kaip ir pernai, mūsų gimnazistai vėl turėjo galimybę išvykti į Strasbūrą ir pamatyti, kaip dirba Europos Parlamentas. Šių metų maršrutas buvo Rotenburgas – Strasbūras – Niurnbergas – Vroclavas.  Per šešias dienas gimnazistai aplankė tris šalis ir susipažino su jų istorija. Po ilgos kelionės per Lenkiją mokiniai pasiekė savo pirmąją stotelę Rotenburgą. Miestas yra Vokietijoje, Bavarijos Frankonijos regione. Jis gerai žinomas dėl savo gerai išsilaikiusio viduramžių laikus menančio senamiesčio. Mokiniai galėjo pasivaikščioti po jaukų miesto senamiestį, besipuošiantį Šv. Kalėdoms, pamatyti senąją miesto turgaus aikštę bei rotušę. Taip pat pamatėme garsųjį Rotenburgo „Plönlein“. Po ekskursijos gimnazistai vėl sėdo į autobusą ir patraukė Strasbūro link. Čia jie pasiekė savo kelionės tikslą Europos Parlamentą. Mokiniai iš arčiau pamatė, kaip veikia Parlamentas. Susipažino, kaip dirba europarlamentarai, kaip kuriami ir priimami įstatymai, kokios institucijos sudaro Europos Sąjungą. Diskutavo klimato kaitos temomis su europarlamentarėmis Delara Burkhardt ir Aleyda Hernandzes Laviades. Taip pat dalyviai gavo galimybę įsikūnyti į europarlamentaro vaidmenį ir dalyvauti Europos Parlamento posėdžio simuliacijoje. Joje gimnazistai buvo suskirstyti į politines partijas, turėjo tarpusavyje diskutuoti apie naujai priimtą įstatymą Europoje. Kaip jį pagerinti ir galų gale balsuoti už jo priėmimą. Po dienos Parlamente mokiniai pajudėjo į Niurnbergą. Tai miestas Pietų Vokietijoje, antras pagal dydį Bavarijos žemėje. Čia keliauninkai apžiūrėjo ant kalno pastatytą miesto pilį, pamatė senamiestį bei Katedrą ir sugalvojo norus prie miesto įžymybės paauksuoto norų šulinio. Pabuvoję Niurnberge, gimnazistai paliko Vokietiją ir patraukė Lenkijos link. Čia sustojo paskutinėje stotelėje Vroclave. Tai miestas, pastatytas dvylikoje salų, kurias sujungia daugiau kaip šimtas tiltų. Jame gimnazistai bandė suskaičiuoti visus mieste esančius nykštukus, kurių yra daugiau nei trys šimtai bei aplankė miesto įžymiausius objektus bei lankytinas vietas.

Po ilgos savaitės keliaudami po Europą, pilni įspūdžių, pagilinę žinias apie Europos Sąjungą, gimnazijos mokiniai grįžo į gimtąją Kretingą.

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos