„Studijų mugė 2023“ sutraukė rekordinį mokyklų ir mokinių skaičių

  • Paskelbė : Marius Smilingis
  • Paskelbta: 2023-11-29
  • Kategorija: Ugdymas karjerai

Šiemet jau tradiciniu tapęs daugiau nei dešimtmetį skaičiuojantis renginys „Studijų mugė 2023“ į mūsų gimnaziją sutraukė rekordinį skaičių mokyklų bei moksleivių. Dešimt universitetų, devynios kolegijos, aštuoni profesinio mokymo centrai iš visos Lietuvos beveik tūkstančiui moksleivių iš Kretingos miesto bei rajono, o taip pat Palangos, Gargždų, Švėkšnos pristatė studijas, profesinio mokymo programas, specialybes ir profesijas.

Kaip ir ankstesniais metais, „Studijų mugės 2023“ programa buvo sudaryta taip, kad moksleiviai galėtų išklausyti ne po vieną studijų programų pristatymą, o pasirinkti keletą labiausiai juos dominančių: iš viso kiekvienai mokyklai buvo sudaryta galimybė surengti po 5 pusvalandžio trukmės studijų programų pristatymus, paskutinė renginio valanda buvo skirta individualioms konsultacijoms.

Jau penktoje „Studijų mugėje“ dalyvaujanti Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos mokinių parlamento koordinatorė Beata Viggins sakė, kad šiemet itin džiugina prisistatymų gausa ir įvairovė ir tai, kad mokiniai turi progos susipažinti su tokiomis profesijomis, apie kurias gal net nebuvo pagalvoję – pavyzdžiui, šiemet labai išradingai prisistatė pasieniečiai. Ir ji, ir vienuoliktokės mokinių parlamento prezidentė Živilė Bružaitė bei Deimantė Jedenkutė akcentavo, kad kasmet mugė vis kitokia, tačiau visas jas jungia galimybė iš arčiau susipažinti su profesijomis, su studijų galimybėmis.

Šiemet Studijų mugėje dalyvauta itin gausiai: 19 universitetų ir kolegijų, 9 profesinio mokymo centrai, 1 lektorius supažindino su studijų galimybėmis užsienyje.

Už pristatymus dėkojame: Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos, Lietuvos sporto universiteto, Kauno technologijos universiteto, Klaipėdos universiteto, LCC tarptautinio universiteto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Mykolo Romerio universiteto, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto, Vilniaus universiteto, Vilniaus universiteto Kauno fakulteto, Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto, Vilniaus dizaino kolegijos, Kauno kolegijos, SMK Aukštosios mokyklos, Klaipėdos valstybinės kolegijos, Lietuvos verslo kolegijos, Kauno technikos kolegijos, Šiaulių valstybinės kolegijos, Šv. Ignaco Lojolos kolegijos, Kolpingo kolegijos, studijų užsienyje ekspertams UniExpert, Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro ir jo Kretingos skyriaus, Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro, Klaipėdos technologijų mokymo centro, Klaipėdos turizmo mokyklos, Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centro, Klaipėdos technologijų mokymo centro, Skuodo amatų ir paslaugų centro, Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Pasieniečių mokyklos atstovams.

Į mugę atvyko moksleiviai iš Kretingos rajono Salantų, Darbėnų, Vydmantų ir Pranciškonų gimnazijų, Marijono Daujoto ir Simono Daukanto progimnazijų, o taip pat svečiai iš Palangos Baltijos bei Šventosios pagrindinių mokyklų, Palangos Senosios gimnazijos, Gargždų „Vaivorykštės“ ir Švėkšnos „Saulės“ gimnazijų bei  Kretingos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro gimnazijos skyriaus.

Jurgio Pabrėžos universitetinėje gimnazijoje vykstantį tradicinį renginį įvertino ir rajono mokyklose dirbančios karjeros specialistės, ir kolegės iš kitų savivaldybių, ir moksleivius atlydėjusios mokytojos.

„Pagrindinis šio renginio pliusas – kad studijų programos pristatomos atskirose, kompaktiškose erdvėse nedidelėms moksleivių grupėms, kad jie turi galimybę ne tik išklausyti lektorius, „pasimatuoti“ profesiją, bet ir gyvai užduoti jiems rūpimus klausimus“, – sakė II, III ir IV klasių gimnazistus iš Pranciškonų ir Darbėnų gimnazijų į studijų mugę sukvietusi karjeros specialistė Livija Grajauskienė.

Jai paantrino Darbėnų gimnazijos IIIG klasės auklėtoja Indra Juknaitė: „Labai geras formatas, kai mokyklų prisistatymai ne bendroje triukšmingoje erdvėje, puiku, kad mokiniai turėjo galimybę iš anksto gauti prisistatančių mokyklų sąrašus su prisistatymų laiku ir kabinetų numeriais, tad galėjo išankst pasirinkti, ką nori aplankyti ir pamatyti. Gyvai pačiupinėti, gyvai pabendrauti – didžiulis pliusas. Pliusas ir visam rajonui – nuostabi galimybė turėti vos ne privačią studijų mugę“.

Antrokus gimnazistus iš Salantų gimnazijos atlydėjusi karjeros specialistė Inga Žukauskaitė pabrėžė, kad renginys reikalingas ir naudingas ne tik abiturientams: kuo anksčiau moksleiviai susipažins su studijų programomis, kuo anksčiau sužinos, ko reikia norint stoti į vieną ar kitą specialybę, tuo geriau jie galės pasirengti ateičiai.

Karjeros specialistė Indrė Kovalskė, atlydėjusi aštuntokus iš Marijono Daujoto progimnazijos, ir kolegė Jurgita Korsakienė, pakvietusi į renginį Vydmantų gimnazistus ir Martyno Daukanto progimnazijos aštuntokus, taip pat akcentavo studijų mugės teikiamų galimybių naudą ne vien patiems vyriausiems moksleiviams.

„Didžiulis pliusas, kad čia pristatomas toks platus spektras – nuo profesinio mokymo centrų iki aukštųjų mokyklų. Susipažinti su profesinių mokyklų siūlomomis specialybėmis ir tuo pačiu paklausyti vienos kitos aukštųjų mokyklų lektorių paskaitos, jeigu aštuntokai nuspręstų mokslus tęsti gimnazijoje, tikrai naudinga“, – tikino J. Korsakienė.

Galimybę susipažinti su studijų programomis Jurgio Pabrėžos universitetinėje gimnazijoje įvertino ir svečiai iš kitų miestų. Silvija Pumpurs, Palangos „Baltijos“ pagrindinės mokyklos karjeros specialistė, prisipažino maloniai nustebinta tuo, kaip profesionaliai surengtas renginys, kaip puikiai valdomi srautai bei tuo, kokia turtinga pati mugė: „Kalbėjau su moksleiviais, ir ne vienas jų sakė, kad jau apsisprendė ne tik kokią specialybę rinktis, bet ir kur ketina studijuoti“.

Studijų muge ir suteikta galimybe pristatyti savąją profesiją pasidžiaugė su tarnybiniu šunimi Izi atvykęs kinologas iš  Pagėgių pasienio rinktinės Uosto pasienio užkardos: „Dažnai lankomės mokyklose, tačiau šis renginys – išskirtinis. Smagu šviesti mokinius, parodyti jiems savo darbą ir tuo pačiu populiarinti profesiją: kviečiame tapti pasieniečiais, tapti kinologais“.

Paklausta apie renginių, kurių metu moksleiviams suteikiama galimybė susipažinti su studijų programomis, naudą akademinė konsultantė iš Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos   Audronė Grišiuvienė teigė, kad viskas priklauso nuo to, kaip yra suorganizuotas renginys.

„Naudos duoda ir mugės didelėse erdvėse, ir tokios, kaip čia – tiesiog gimnazijoje. Viskas būna gerai ir puiku, jeigu karjeros specialistai parengia mokinius, ko ten atvykstama: jie turi būti pasirengę klausimus, jie turi būti apsisprendę, ką nori sužinoti. Jie turi būti motyvuoti, o ne atvykti „pasižmonėti“. Tokiame formate, kaip čia, dalyvauju pirmą kartą – kol kas tik pradžia, bet panašu, kad moksleiviai žino, ko nori“, – apibendrino A. Grišiuvienė.

Nuoširdžiai dėkojame gimnazijos administracijai, metodinei grupei ir jos pirmininkei Ramunei Masiokienei, visiems mokytojams, darbuotojams, mokinių parlamento nariams, prisidėjusiems prie Studijų mugės organizavimo ir sklandaus vykdymo. Už įamžintas akimirkas – fotografui Gvidui Taurinskui, mokytojai Janinai Šidlauskienei.

 

Karjeros specialistė Alma Slaboševičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos